Zaujímavosti

Ekológia

Včelstvá chováme v chránenej krajinnej oblasti Devínska Kobyla a v blízkosti rieky Morava.

Včelstvá nedokrmujeme cukrom, ale nechávame im dostatok ich vlastného medu na prezimovanie. Kvôli blízkosti veľkého mesta sami v tomto období neprodukujeme bio med, ale boli sme schválenou prevádzkou pre jeho plnenie.

Kvalita

Našu kvalitu kontrolujeme na všetkých stupňoch.

1.
pri preberaní medu od dodávateľov (lesný, medovicový, agátový med) odoberám včelí med len od viacročných „stálych dodávateľov“, ktorých kvalita je preverená po viac rokov, osobne poznám každého včelára, podmienky chovu včiel a podmienky pre vytáčanie a skladovanie medu.

2.
každý dodávateľ a šarža je preverovaná analýzami vykonávanými štátnym veterinárnym ústavom. Systém zabezpečenia rizík HACCP mám zavedený od roku 1999, v roku 2008 nám bol udelený certifikát ISO 9001:2000 pre výrobu a spracovanie včelích produktov.

Osveta

V našej prevádzke organizujeme pravidelne exkurzie pre školy, deti, mládež a širokú verejnosť. Pri návšteve máte možnosť ochutnať a kúpiť všetky druhy medov z našej produkcie, rovnako ako aj plástový med – ešte teplý – vybraný priamo z včelstva. Vypočujete si prednášku o živote včiel v rozsahu 15-30 minút. Môžete si vyrobiť sviečku z včelieho vosku.

Ukážka práce včiel v otvorenom úli v prípade pekného počasia je možná v letných mesiacoch. V prípade záujmu nás kontaktuje na vcelarstvo@vcelarstvo.sk.

Kurzy

Pravidelne organizujeme včelárske kurzy pre začínajúcich včelárov, ktoré sa tešia mimoriadnemu záujmu. Počas kurzov vám poskytneme všetky potrebné informácie na založenie vlastného včelstva, spojené s podrobnou inštruktážou o potrebnej starostlivosti. Všetky kurzy prebiehajú pod vedením Dušana Dedinského. V prípade záujmu kontaktujte vcelarstvo@vcelarstvo.sk, radi vám poskytneme informácie o najbližších termínoch a voľných miestach.

Šetrnosť

Med spracúvame špeciálnou technológiou (jedinečnou na Slovensku), pri ktorej sa med zohrieva minimálne, tak, aby si zachoval všetky chuťové, vonné a výživové hodnoty. Med sa počas ôsmich hodín ohreje na cca 35 až 40°C a potom behom piatich minút na 50°C pričom sa rozpustia všetky kryštáliky v mede.